Motor vásárlás: Hogyan válaszd ki az első motorod?

Most érkezett el az ideje annak, hogy kiválaszd az első motorodat? Nem ártana egy kis útmutatás, hogy mégis merre indulj el a rengeteg típus közt? Kezdőként nem biztos, hogy tisztában vagy azzal, hogy a rengeteg fajta motor közül pontosan melyikre van szükséged, illetve, hogy milyen márkát, gyártót érdemes választanod. Motor vásárlás esetén is érvényes az az elv, hogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Leszámítva azt az eshetőséget, ha elsősorban nem a motorozás élménye a cél, hanem az, hogy feltűnést kelts, mert ilyenkor elég, ha a legdrágább és legfeltűnőbb vasat választod. Abban az esetben azonban, ha más célod van a motorral, mindenképp érdemes végig gondolnod néhány szempontot még a motorvásárlás előtt.

Motor vásárlás: Milyen célra és mennyiért?

Kezdőként mindenképp fontos tisztáznod magadban, hogy milyen célra szeretnéd használni a kiválasztott motort. Hobbi lesz, munkaeszköz, esetleg közlekedési eszköz vagy sportolás céljára szeretnél motort vásárolni?

Miután megvan a cél, a költségkeret meghatározása következik, legalábbis akkor, ha nem mondhatod el magadról azt, hogy „nem számít a pénz”. Itt nem csupán a gép ára a lényeges, hanem a későbbi fenntartási költségeket is figyelembe kell venni. Lényeges tényező, hogy minél nagyobb teljesítményű motort választasz, annál magasabb lesz a fenntartási költsége.

Abban az esetben, ha hitelre vásárolsz motort, akkor a törlesztőrészleten felül be kell kalkulálni a benzinköltséget, és ezen kívül a rendszeres karbantartásra, szervizeltetésre és esetleges javításokra is kell, hogy legyen keret. Mindezeken felül nem szabad megfeledkezned az egyre növekvő biztosítási díjakról és egyéb adónemekről sem.

Ha egy összegben meg tudod vásárolni a kiválasztott motort, akkor is érdemes felmérned, hogy mennyi az az összeg, amelyet el tudsz különíteni a fenntartásra, mert nincs annál rosszabb, mint hogy van egy motorod, de a használatra már nincs keret.

A motor jellegének kiválasztása

Ha hobbi célra vásárolsz motort, akkor szinte csak arra kell figyelned, hogy számodra tetszetős legyen. Abban az esetben, ha munkaeszközként fogod használni, akkor fontos szempont a pakolhatóság, a komfort és az üzemeltetési költség. Ha közlekedési eszközként van szükséged a motorra, akkor ezek mellett a szempontok mellett fontos az is, hogy milyen távolságot fogsz rendszeresen megtenni vele. Ez azért fontos, mert ha naponta hosszabb utat kell gurulni, akkor egy 50 cm3-es robogó szóba sem jöhet. Abban az esetben azonban, ha rövid távolságokat kell mennie a motornak – mert egy adott településen belül közlekedsz majd – akkor nem egy 1500 cm3-es ultra túrázó gép a praktikus választás. Ilyen esetekben a két véglet közti megoldást érdemes megtalálni, hiszen egy zsúfolt nagyvárosban gondolnunk kell például a forgalom tempójára is.

Lényeges, hogy állíts fel egy prioritási listát a motorral szembeni elvárásaidról. Vedd előre azokat, amelyek a legfontosabbak és a végére azokat az elvárásokat vedd, amelyek kevésbé lényegesek. Ez azért lehet hasznos, mert olyan motort találni, ami „mindenre jó”, szinte lehetetlen. Már csak azért is, mert a motorokra is igaz az, ami az élet más területein is: ami mindenre jó, az semmiben sem igazán jó.

Milyen márkát és típust érdemes választani?

El kell tudnod dönteni azt is, hogy melyik márka és azon belül melyik típus lesz számodra a legjobb választás. A gyártó cégek mindig egy adott felhasználási területet céloznak meg egy adott modellel, és a piac igényeit figyelembe véve tervezik meg ezeket a modelleket. Ennek következményeképp a legtöbb gyártónál megtalálható lényegében ugyanaz a modell, kisebb eltérésekkel. Az, hogy te végül melyik gyártó modelljét választod, a te szubjektív megítéléseden múlik.

Vannak, akik ragaszkodnak egy adott gyártóhoz, mert véleményük szerint az a legjobb. Ha megkérdezed bármelyik motoros ismerősödet, nagy eséllyel azt fogja mondani, hogy az általa választott motor a tuti, ami igaz is. Neki egészen biztosan az a legmegfelelőbb, ezért is választotta ő azt. Ezért fontos, hogy elsősorban a saját igényeidre és szempontjaidra hagyatkozz, mások véleményét pedig némi fenntartással kezeld.

Érdemes régi motorosok tapasztalatait is meghallgatni, de ezeket mindig nézd meg a saját szempontjaidon keresztül. Ez azért fontos, mert hiába tapasztalt motoros valaki, ha neki más elvárásai vannak a motorral szemben, mint neked.

A lényeg az, hogy ha a négy japán márka valamelyikéből választasz, akkor nem nagyon lőhetsz mellé. A Honda, a Kawasaki, a Suzuki és a Yamaha minősége nagyjából azonos és mára már nincsenek köztük jelentős különbségek. Szinte biztos, hogy mindegyiknél megtalálod azt, amire szükséged van.

Rajtuk kívül más gyártók is jelen vannak a piacon, úgyhogy van választék bőven. Fontos azonban tudni, hogy az utóbbi években egyre inkább teret hódítanak a kínai, taiwani, koreai és hasonló gyártmányú gépek. Ezek leginkább a robogóválasztékot gyarapítják, vagy inkább hígítják fel, hiszen minőségük megkérdőjelezhető. Ugyanakkor ezek biztonságáról és megbízhatóságáról nehéz egységes véleményt alkotni, mert igen különböző tapasztalatok vannak.

Az azonban egészen biztos, hogy ezeknek a járgányoknak a minősége meg sem közelíti a japán gépek szintjét. Ebből adódóan viszont az áruk jobb, vagy legalábbis annak tűnik, hiszen, ha épp nincs szerencséd és kifogsz egy olyan darabot, amelyikkel rendszeresen problémák vannak, és kiderül, hogy egy pénznyelőt vásároltál, akkor az olcsóbb vételár ellenére hamar ráfizethetsz. Az is elképzelhető, hogy szerencséd lesz, és több 10.000 km-t is elmész a motorral úgy, hogy szinte nem is kell rá költeni.

Abban az esetben, ha komolyan veszed a saját biztonságodat és a pénztárcádat, akkor érdemes egy olyan megbízható márkát választani, ahol nem a szerencsén múlik majd, hogy megfelelően működik-e a géped.

Ilyen szempontból a motorválasztás is hasonló, mint a cipővásárlás. Ha egy olcsó kínait választasz, az nyilván kevesebbe kerül, mint egy megbízható márka modellje, de a kínai cipőd lehet, hogy hamar feltöri a lábad és egy szezon alatt tönkre is megy. Hosszú távon gondolkozva, mindenképp érdemes olyan márka mellett szavazni, amelyik már bizonyított, és megbízható, biztonságos gépeket gyárt. Így megúszhatod, hogy csilliárdokat fizess ki tanulópénz formájában.

Milyen egyéb szempontok vannak még motor vásárláskor?

Ha nem engedheted meg magadnak, hogy egy vadonatúj motort hozz el a szalonból, akkor a motorkeresésben sok segítséget nyújthatnak a használt gépekkel foglalkozó weboldalak. Itt részletesen meg tudod adni az általad elvárt paramétereket, és olyan találatokat kapsz, amelyek ezeknek megfelelnek.

Mielőtt végleges döntést hozol, fontos, hogy legalább három motort nézz meg, mert így lesz mihez viszonyítani és könnyebb jó döntést hozni. Abban az esetben, ha nincs tapasztalatod és műszaki ismeretekkel nem rendelkezel, motorvásárlás előtt érdemes átvizsgáltatni a kiválasztott gépet.

Keress egy megbízható motorszervizt, ahol végeznek állapotfelmérést. A motor műszaki átvizsgálása azért lényeges, mert elkerülheted, hogy már az elején költséges javításokra legyen szükség. Ebbe természetesen a tulajdonosnak is bele kell egyeznie, de az átvizsgálás az ő érdekét is szolgálja, mert így elkerülheti a későbbi esetleges kellemetlenségeket. Ha a tulajdonos elzárkózik a motor átvizsgálása elől, akkor érdemes gyanút fogni és másik kétkerekűt keresni. Ez fontos még akkor is, ha úgy érzed, hogy megtaláltad álmaid motorját, mert az is előfordulhat, hogy azért elutasító, mert tudatában van egy olyan műszaki problémának, ami később megkeserítheti az életedet.

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed a motorod kiválasztásánál, akkor sokkal nagyobb esélyed nyílik arra, hogy a számodra legmegfelelőbb motort válaszd ki akár már elsőre. Arról nem is beszélve, hogy megkímélheted magad attól is, hogy a tapasztalatlanság miatt jókora összegeket fizess ki tanulópénzként.

 

 

4.5/5 - (2 szavazat)