Miért kell Neked jogosítvány kismotorra?

Elérkezett a jó idő és szívesen mennél motorozni? Meguntad a gyaloglást vagy a biciklizést és kellene egy gyorsabb, mégis gazdaságos jármű?

Amennyiben még sosem motoroztál, akkor érdemes némi alapképzettséget megszerezned a motorozás területén. Ezért célszerű, ha először kismotoron, robogón kezded a motorozást, így később, ha nagyobb motort szeretnél vezetni már rutinosabb leszel. Nézzük is át, miért kell Neked jogosítvány kismotorra!?

Ha még sosem motoroztál, akkor van 3 klassz érvünk, miért kell jogosítvány kismotorra!

1. Az első és legegyszerűbb az, hogy kötelező:

Akármennyire is tűnik olyan egyszerűnek, mint a biciklizés, a törvény az, hogy a kismotor vezetéséhez is szükséged van jogosítványra.

2. A második érv a kismotorok mellett, hogy „kell”!

Elérkezett a jó idő, bolond az, aki ilyenkor nem ül át egy kétkerekűre. A kismotor esetében pedig még a pedált sem kell tekerned! Gyorsabb, mint gyalogolni, hamarabb eljutsz A-ból B-be és még a motorozás feeling-je is stimmel!

3. A harmadik pedig: mert kihagyhatatlan!

Nem utolsó sorban, igen széles lesz a mosoly az arcodon, amikor elmész tankolni és tized annyit fizetsz, mint mások…. nem is érted, miért nem jár mindenki kismotorral!

Ez kell nekem! Jelentkezem tanfolyamra!

Kell jogosítvány kismotorra? Milyen?

Természetesen igen, kell jogosítvány kismotorra is!

Kismotor vezetéséhez az úgynevezett „AM” (másnéven robogó) motoros jogosítvány szükséges, melynek birtokában a legkisebb motorokat vezetheted.

Milyen motor számít kismotornak?

Kismotornak számítanak a segédmotoros kerékpárok, ismertebb nevükön a robogók. Ezek lehetnek két vagy akár három kerekű segédmotoros kerékpárok is, ha a sebességük maximum 45 km/óra, és a motor hengerűrtartalma nem nagyobb, mint 50 cm3.

Mik a feltételei a kismotoros jogosítvány megszerzésének?

Először is az, hogy jelentkezned kell tanfolyamra, valamint, hogy elvégzed mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést.

Elmúltál 13,5 éves, tudsz írni, olvasni? Akkor már csak egy írásbeli nyilatkozat kell a 326/2011 (XII.28) Kormányrendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelelően.

Aztán csak teljesítened kell a kötelezően előírt óraszámot, majd a minimálisan előírt menettávolságot.

Elméleti oktatás

Az elméleti oktatást iskolánkban E-learning formájában bárhol, bármikor, a saját tempódnak megfelelően végezheted el.

Az elméleti oktatás két részből tevődik össze: 12 óra közlekedési alapismeret, illetve 4 óra járművezetés elmélet. Az órák időtartama 45 perc.

Gyakorlati oktatás

A kötelező menettávolság: 100 km. Az előírt kötelező óraszám 10+1 óra, az alábbiak szerint:

  • 4 óra alapoktatás
  • 6 óra főoktatás forgalomban
  • 1 óra (vizsgakiállás) forgalmi vizsga

 Vizsgára bocsátás

Vizsgára akkor mehetsz, ha a vizsgára bocsátás feltételei teljesültek:

  • 13,75 életév betöltése az elméleti vizsgához
  • 14,00 életév betöltése a gyakorlati vizsgához
  • a tandíj és a vizsgadíj befizetése
  • az előírt óraszám és menettávolság teljesítése
  • tanfolyam elvégzése

Jogosítvány kismotorra – kiegészítő információk

A gyakorlati oktatás menete:

A gyakorlati oktatást csak akkor lehet megkezdeni, ha előtte sikeres elméleti vizsgát tettél. A gyakorlati órák hossza 50 perc, melynek alkalmait, időpontjait a szakoktatóval kell leegyeztetni.

Fontos tudni, hogy alapoktatásban egy nap maximum 2 óra, főoktatásban egy nap maximum 2×2 óra vezetés lehetséges, minimum 1 óra szünettel.

A vizsga menete:

A forgalmi vizsga hossza általában 25 perc, amiből körülbelül 20 perc a folyamatos vezetés. A megadott időtartam magában foglalja a vizsgabiztosoknak a vizsga menetéről, valamint a vizsga értékeléséről szóló tájékoztatását.

Mi a teendő sikertelen vizsga esetén?

A kötelező 100 km elérése és a kötelező gyakorlati óraszámú oktatás teljesítését követően, sikertelen forgalmi vizsga esetén lehetőség van további gyakorlati órákra. Azonban fontos tudni, hogy az ötödik sikertelen forgalmi vizsga után PÁV vizsgálat kötelező.

5/5 - (177 szavazat)