Balatoni motortúra

Azért, hogy a balatoni motoros túrád ne legyen tortúra, ezt az útvonalat érdemes a nyári szezonon kívülre időzíteni. Augusztus 20-a után a nyári szezon hirtelen véget ér, ezért mindenképp ez után az időpont után érdemes motorra pattanni a haverokkal és végig gurulni a Balaton-felvidéken.

Azt is megtehetitek, hogy még tavasszal, a szezon előtt indultok útnak, mert ilyenkor már jó az idő, de még nincs túl meleg sem, így nem lesz kényelmetlen a motoros ruhában való séta vagy városnézés sem.

Motoros szempontból a Balaton északi partján való túrázás igazi élmény, hiszen van itt balatoni panoráma, kanyargós bakonyi utak és még egyéb látnivalók is. Ezt a Balaton-felvidéki kört Veszprémből indulva érdemes indítani.

A Balatoni motortúra útvonala

Az út kb. 210 km hosszú, plusz az otthonodtól Veszprémig vezető út.
Az útvonal megállói: Veszprém – Herend – Nagyvázsony – Tapolca – Sümeg – Hévíz – Keszthely – Balatonederics – Szigliget – Örvényes – Tihany – Balatonfüred – Csopak – Veszprém

Veszprém, vagyis a királynék városa, egy igazi ékszerdoboz, főleg az Óváros tér és a vár környéke. A városnak ez a része a leghangulatosabb. Itt érdemes a motorokat leparkolni és felsétálni a macskaköves úton a várba, ahol Gizella királyné és István király szobra mellett állva csodálhatjátok meg a kilátást. Innen ráláthattok a veszprémi viaduktra és a Benedek-hegyre is, ahová szintén érdemes átsétálni. Ide a Szent Mihály-székesegyház mögötti hangulatos lépcsősoron, a várlépcsőn lesétálva juthattok el. A kereszthez kisétálva fantasztikus látványban lesz részetek, és innen maga a vár is csodálatos látványt nyújt.

A Benedek-hegytől a várlépcsőn tovább sétálva juttok el Veszprém egy másik csodálatos részébe, a Veszprémvölgybe. Itt, a Séd völgyében is érdemes egy kellemes sétát tenni.

Miután Veszprémben kisétáltátok magatokat, pattanjatok újra a motorra és Körmend felé a 8-as úton haladva Márkón és Bándon keresztül megérkeztek Herendre. Itt érdemes megnézni a Herendi Porcelán manufaktúrát, hiszen nem véletlenül olyan híres.

Innen Szentgálon keresztül Nagyvázsonyig élvezhetitek a bakonyi táj szépségeit. Itt a Kinizsi-vár igazi középkori látványosság, ahol mindenképp érdemes elidőzni egy kicsit. A várat 2020 nyarán kezdték el felújítani, ezért ebben a pillanatban még zárva tart. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén (2021) őszétől újra látogatható lesz.

A vigántpetendi szerpentinen is valódi élmény a motorozás. A művészetek völgyén keresztül haladva ezúttal Tapolca a cél. Itt ne hagyjátok ki a tavasbarlangot, amelyet csónakkal fedezhettek fel. Érdemes tudni, hogy itt minden évszakban 18 Celsius fok körüli a hőmérséklet.

A 84-es úton tudjátok megközelíteni Sümeget, amit szintén nem érdemes kihagyni, hiszen nagyszerű látványosság a sümegi vár. Itt ne hagyjátok ki a sümegi Történelmi Lovasjátékokat, ahol igazi középkori hangulat elevenedik meg. A lovasjátékokat középkori lakoma követi, ami szintén nem elhanyagolható élménnyel szolgál. Mielőtt útnak indultok, ezért mindenképp nézzetek utána a kezdési időpontoknak, hogy időben érkezzetek a helyszínre.

Sümegről indulva irány Hévíz! Ide a Bazsi-Zalaszántó útvonalon juttok el. Hévízen érdemes beiktatni egy pihenőt vagy akár itt is éjszakázni, hiszen rengeteg kellemes szálláshelyet találtok a városban. A Hévízi Tófürdőben kellemesen ellazulhattok az egész napos motorozás és nézelődés után.

Hévízről indulva Keszthelyre hamar odaértek, ahol semmiképp se hagyjátok ki a Festetics Kastélyt, melynek kapuján kilépve hamar elérhetitek a sétálóutcát is. A Helikon parkban sétálva eljuthattok egyenesen a Balaton partjára és a kikötőhöz is. A Karmelita Bazilika is megér egy látogatást, és van Keszthelyen lepke- és hüllőkiállítás is, de még erotikus panoptikum is.

Keszthely után már végig közvetlenül a Balaton partján haladó 71-es úton motoroztok majd tovább. Ezen az úton haladva a tó látványa és közelsége páratlan élmény! Balatonedericsen nézzetek be az Afrika Múzeumba! Szigligeten pedig sétáljatok el a várba, amely a Balaton váraként is ismert erődítmény és a 239 méter magas Várhegyen áll. Innen lenyűgöző kilátás nyílik a Balaton kék vizére, a Badacsonyra, a különleges formájú Szent György-hegyre és Csobánc várára. Az állatbarát Szigligeti vár felújítása óta az ország egyik leglátogatottabb vára lett, amely gyakran ad otthont koncerteknek és középkori játékoknak. Ha megéheztek, a várudvarban találtok büfét is.

Csodálatos kilátás nyílik a szigligeti Óvári kilátóból is a Balaton vizére. Mivel a kilátó nagyon közel van a vízparthoz, ezért a túlpartra is átlátni. Ha a motorozás mellett panorámavadászat a cél, akkor ezt a kilátót is ejtsétek útba!

A következő megálló Örvényes, ahol a Malommúzeum kínál igazi látványosságot. Az örvényesi vízimalom a Pécsely-patak partján található és története egészen a XI. századig nyúlik vissza. Örvényestől Tihany már csak egy ugrás. Itt érdemes egy városnéző túrát beiktatnotok, hiszen Tihany páratlan látnivalókat kínál. A Tihanyi Bencés Apátság a város legfőbb nevezetessége, ahova mindenképp érdemes betérnetek és tennetek egy sétát a környéken. Az apátság melletti parkból rendkívüli a kilátás a Balatonra, és nem messze ti is kipróbálhatjátok, hogy működik-e még a tihanyi visszhang.

Ha Tihanyban jártok, a Levendula Ház és a Tihanyi Babamúzeum kötelező látogatási pontok. Ha természet-közelbe vágytok, guruljatok le a Levendula Ház közelében lévő Tihanyi Belső tóhoz. Itt békés és gyönyörű a környezet, és még gémes kút is van. Ha épp csónakázni támadna kedvetek, azt is megtehetitek, mert itt csónakot is bérelhettek.

Tihany után Balatonfüred a következő megálló. A Tagore sétányon sétálva közvetlenül a Balaton partján haladsz végig és még kacsákat és hattyúkat is etethetsz. Ide mindenképp érdemes főszezonon kívül érkezni, mert a nyáron itt óriási a tömeg. Ha már a Tagore-n jársz, a füredi mólóra is sétálj ki, mert innen gyönyörű kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és vele együtt az apátságra is.

Balatonfüredről Csopak csak pár perc. Ha főszezonon kívül vagytok, akkor mindenképp nézzetek le a csopaki strandra, mert itt ilyenkor szabad a bejárás, és sétáljatok egyet a tóparton. Ha elég jó az idő, és egy kicsit ledobnátok a bakancsot, akkor a strand mellett sétáljatok végig a mezítlábas parkon!

Innen már nincs messze a túra vége, azaz Veszprém. Csopakról a 73-as úton érdemes visszagurulni a királynék városába. Az út itt kanyarokkal tarkított, legfőképp a Nosztori emelkedőn. Az erdős, dimbes-dombos úton haladva kellemes motorozás vár rátok a veszprémi körgyűrűig, ahol a kör bezárul és innen pedig indulás haza.

A túrához kívánunk nektek jó időt, fantasztikus élményeket és tele tankot!

5/5 - (210 szavazat)