Milyen motor jogosítvány kategóriák léteznek és azokkal milyen motorokat lehet vezetni?

Ebben a cikkünkben átvesszük, milyen motor jogosítvány kategóriák vannak érvényben, hány éves kortól szerezhetők meg, valamint, hogy ezeknek birtokában milyen motort vezethetünk.

Vegyük át röviden a motor jogosítvány kategóriákat

„A” jogosítvány kategória

Nemzetközi kategória. Ennél a jogosítványnál nincsen cm3 korlátozás, vagyis bármilyen hengerűrtartalmú motort vezethetünk.

Az A jogosítvány megszerzésének csak életkori megkötése van: 24 év (vagy 20 év legalább 2 éves motoros előképzettség A2 kategóriával)

„A1” jogosítvány kategória

A robogó után az A1 kategória következik, ami a kismotor kategóriáját jelenti. Nemzetközi kategória.

Az A1 típusú jogosítvány birtokosaként olyan motorkerékpárt vagy quadot vezethetünk, melynek hengerűrtartalma maximum 125 cm3, hajtómotorja pedig 11kW-nál nem nagyobb teljesítményű.

Az A1 jogosítvány megszerzésének feltétele: 16 év.

„A2” jogosítvány kategória

Nemzetközi kategória. Ennek a jogosítványnak a megszerzését követően olyan motorkerékpárt vagy quadot vezethetünk, mely hajtómotorjának maximum teljesítménye 35 kW.

Az A2 jogosítvány megszerzésének feltétele: 18 év.

„A1-B” (B125) jogosítvány kategória

A B125 jogosítvány birtokában olyan motort, vagy quadot vezethetünk, melynek hengerűrtartalma maximum 125cm3, teljesítménye pedig maxmium 11 kW. Ez a jogosítvány gyakorlatilag ugyan az, mint az A1 jogosítvány, csak a tanfolyam különbözik.

„AM” jogosítvány kategória

Az AM kategória, vagyis a robogó jogsi. A KRESZ-ben Nemzeti kategória. Ennek a jogosítványnak a birtokában olyan két, három, vagy négykerekű járművet vezethetünk, mely hajtómotorjának lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-t, teljesítménye pedig a 4 kW-ot. Emellett tervezett sebessége nem nagyobb, mint 45km/h, saját tömege pedig legfeljebb 350 kg.

Az AM jogosítvány megszerzésének feltétele: 16 év.

Amellett, hogy a motorozás egy szimpatikus és vagány dolog, azt is ki kell emelnünk, hogy veszélyes is.

A motorosiskola nem szólhat bele a jelentkező tanuló egyéni döntésébe, hogy milyen kategóriára szeretne jogosítványt szerezni (persze, ha amúgy a feltételeknek megfelel), de meggondolatlanság, ha valaki tapasztalat nélkül egyből nagymotort szeretne hajtani. Ennek fényében az iskola tehet javaslatot, ha úgy érzi, a tanuló túlértékeli képességeit.

Érdemes tehát fokozatosan haladni az egyes jogosítvány kategóriák megszerzése terén, ami ugyan több ideig tart, de csökkenti a kockázatot.

Márpedig közös ügyünk, hogy a halálos, vagy súlyos sérüléssel járó motoros balesetek száma csökkenjen és tapasztalt motorosokat tudjunk útjukra bocsátani.

5/5 - (173 szavazat)