Mit kell kapnod a vezetési órákon?

A jogosítvány megszerzése nagy befektetés, mind anyagilag, mind a ráfordított idő szempontjából. Ezért nagyon fontos megtalálni a megfelelő autós vagy motoros iskolát és oktatót, hogy a legprofibb oktatásban részesülj. De mit kell kapnod a vezetési órákon?

Összeállítottuk ezt a gyors útmutatót az öt legfontosabb dologról, amit a tanulás folyamán meg kell kapnod, függetlenül attól, hogy kitől tanulsz, vagy hogy az ország melyik részén vagy.

1. Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat

Természetesen vannak olyan dolgok, amiknek a vezetéselméleti oldalát kell áttanulmányoznod, mint például a KRESZ-szabályok, de a vezetés tanulása gyakorlati tapasztalatot igényel.

Amint meg van a KRESZ vizsgád, lehetőséget kell kapnod, hogy minél több időt a volán mögött, vagy motoron tölthess. A gyakorlati feladatokat, az éles helyzeteket csak akkor tudod megtanulni kezelni, ha gyakorlatban csinálod.

2. Megfelelő visszajelzés

A vezetni tanulás egy folyamat – attól kezdve, hogy először ülsz a volán mögé, egészen addig, amíg széles vigyorral az arcodon kisétálsz a vizsgaközpontból. A szükséges készségek elsajátításának természetesen logikus sorrendje van; nem fogsz kanyarban tolatni, mielőtt megtanultad volna, hogyan kell megtalálni a hátrameneti fokozatot.

Az oktatónak minden egyes lépésnél fel kell jegyeznie az előrehaladásodat, és minden szakaszban visszajelzést kell adnia neked. Ez nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen messzire jutottál, hanem kézzelfogható feljegyzést is ad arról, hogy hol tartasz, és mire kell koncentrálnod legközelebbi órán.

Ez arra is lehetőséget ad, hogy ha az oktatód úgy gondolja, már elsajátítottál egy manővert, de még mindig nem érzed 100%-osnak, akkor kérheted, hogy gyakoroljátok tovább.

3. Őszinte értékelés

Az oktatónak mindig hajlandónak kell lennie arra, hogy őszinte értékelést adjon arról, hogyan mennek a dolgok – építő és bátorító módon!

Sokan fordultak iskolánkhoz, miután korábban rossz tapasztalatokat szereztek egy másik oktatóval vagy autósiskolával, és az egyik leggyakoribb ok, hogy a vezetésükkel kapcsolatos kritika önbizalom romboló volt.

Az oktató őszinteségének arra is ki kell terjednie, hogy mikor nem állsz még készen a vizsgára – az időd és pénzed elpocsékolása, ha már azelőtt jelentkezel a vizsgára, hogy felkészültél volna rendesen.

4. Pozitív hozzáállású oktató

Az oktatónak bizalmat kell sugároznia, és inkább megnyugtatást és bátorítást kell nyújtania, mintsem stresszes tanulási környezetet. Még akkor is, ha úgy megy a vezetés, mint a kacsának az úszás, lesznek olyan órák, amelyeket nehezebbnek találsz, mint a többit, ilyenkor az oktató felelőssége, hogy önbizalmat és bátorítást nyújtson.

5. Jó ár-érték arány

Tudjuk, hogy a jogosítvány megszerzése nagy anyagi kötelezettséggel jár, így fontos, hogy olyan iskolánál fektesd be ezt az összeget, ahol valóban a pénzednek megfelelő ellenértékű szolgáltatást kapsz.

Nem csak arról van szó, hogy mennyibe kerül egy-egy óra, hanem arról is, milyen eszközöket, tanuló járművet, támogatást, ügyfélszolgálatot stb. kapsz a pénzedért, és hogyan bánnak veled.

A Tárnai Autós- és motorosiskola több, mint 20 éve működik Veszprémben és környékén. A két évtized alatt több száz tanulót segítettünk autós vagy motoros jogosítványhoz. Az oktatási minőség kérdésében mindig 100%-on pörgünk; türelmes és rutinos oktatókkal, rugalmas időbeosztással és modern járművekkel várunk!

5/5 - (305 szavazat)