9 tipp a biztonságos motorozásért

Te is hallottad már azt, hogy motorozni veszélyes? Szeretnéd megtudni, hogyan teheted mégis biztonságossá a kétkerekűn való közlekedést?

Igazán élvezetes és biztonságos motoros túrákra vágysz? Akkor olvasd el, milyen szabályokat érdemes betartanod mindennek érdekében.

A motorozás veszélyes lehet, de csak akkor, ha nem vagy elég körültekintő és fittyet hánysz azokra a szabályokra, melyek be nem tartása bizony sok veszélyes helyzetet, és akár még személyi sérülést is okozhat.

Motorozni nem csak annyit tesz, hogy miután megszerezted a jogsit, és megvetted álmaid motorját, nyeregbe pattansz és húzod a gázt. Ahhoz, hogy a motoros túráid igazán élvezetesek legyenek, a biztonságra is oda kell figyelned. Biztosan te sem szeretnéd a motoros szezon egy részét gipszágyban tölteni.

Ráadásul még mások biztonságára is figyelni kell, hiszen az utakon közlekednek rajtad kívül még autósok, biciklisek és a zebrán időnként még a gyalogosok is megjelennek.

Ugyanakkor a motorozás tökéletesen biztonságos is lehet ugyanúgy, mint bármely más sport akkor, ha betartod az alapvető biztonsági előírásokat és betartasz néhány szabályt.

Íme 9 tipp a biztonságos motorozásért!

Mitől függ a te biztonságod a motorod nyergében? A te biztonságod motorosként az alábbi tényezőktől függ.

1. A fizikai és a szellemi állapotod

Mindkettő  alapvetően meghatározza, mennyire tudsz biztonságosan mozogni a motoroddal. Ha jól érzed magad, könnyebben észreveszed és könnyebben el is tudod kerülni a veszélyes helyzeteket. Ilyenkor a reakcióidőd is jobb, ezért az esetlegesen bekövetkezett vészhelyzetet nagyobb eséllyel tudod kezelni is.

Annak érdekében, hogy elkerüld a veszélyes helyzeteket fontos, hogy karban tartsd mind fizikailag mind pedig szellemileg. Idegesen jobb, ha nem ülsz fel a motorra, mert akkor csökken a reakcióidő, nagyobb eséllyel ítéled meg rosszul a helyzeteket és ilyenkor hajlamosabb az ember gyorsabban menni a kelleténél.

Mielőtt útra kelsz, egyél rendesen, és figyelj a folyadékbevitelre is. Éhesen és szomjasan sincs az ember a helyzet magaslatán, ha arra kerül a sor.

2. A tudás és a rutin

Az, hogy milyen a tudásod és mennyi rutinod van, szintén jelentős tényező.

Nem gond az aszfalton szikrázó lábtartó, az is rendben van, ha felemelt hátsó kerekekkel állsz meg, és nyugodtan kilőhetsz egykerekezve a zöldnél, ha ezeket a mutatványokat csukott szemmel, álmodból felkeltve is biztonságosan el tudod végezni.

Ez abszolút lehetséges, csak meg kell tanulni. A tanulás folyamata azonban nem a közúton történik! Ehhez olyan környezet kell, ahol nem veszélyeztetsz másokat.

Annak a legbiztonságosabb módja, hogy mindezeket megtanuld, az, ha beiratkozol egy tanfolyamra. A Hungaroringen találsz ilyen vezetéstechnikai képzéseket.

Ahhoz azonban, hogy biztonságosan eljuss A-ból B-be, és még élvezd is a motorozást, ennél kevesebb is elég. A legfontosabb a kanyarodás kis sugarú körön emelkedőn és lejtőn is, kanyarodás nagy sebességgel, vészfékezés és előzés.

A biztonságos vezetés érdekében ne hagyd el a saját sávodat és ne is lógj át a másikba. Előzésnél is csak nagyon rövid időre térj át a szembejövő sávba.

Sok motoros elmulasztja, mert nem gondolja, hogy fontos lehet az önképzés. Léteznek a témába vágó könyvek; jó, ha ezek közül néhányat elolvasol és be is gyakorlod a helyes mozdulatokat, technikákat.

3. A terepviszonyok is fontosak

Ezek is meghatározzák a motorozás biztonságát, hiszen jöhetnek hirtelen kanyarok, beláthatatlan útszakaszok vagy vasúti átjárók.

Nagyon fontos, hogy ismerd fel a veszélyre utaló jeleket. Ezek a KRESZ táblákon általában fel vannak tüntetve. Az is lényeges, hogy mindig a környezeti viszonyoknak megfelelően vezess.

4. Az út minősége is meghatározó

Bármikor kerülhet az útra sár, kőzúzalék és a kátyúk sem ritkák. A műanyag útburkolati jelekre is nagyon figyelj, mert ezek sokkal jobban csúsznak. Vizesen egyenesen olyan, mintha jégre futnál.

Az úttestbe épített fémtárgyak – sínek, csatornafedelek és -rácsok – is veszélyforrások lehetnek.

Itt is fontos, hogy ismerd fel a veszélyre utaló jeleket és körültekintően vezess.

5. Az időjárási körülmények is lényegesek

Esőben a vizes útburkolat csúszósabb és a látási viszonyok is kedvezőtlenebbek. Melegben az aszfalt szurok tartalmú részei megolvadnak, ami csúszik. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően vezess és inkább egy kicsit lassabban, mint gyorsabban.

6. Más közlekedők

Az utakon mások biztonságára, manővereire és reakcióira is oda kell figyelni motorozás közben. A váratlan akció komoly veszélyforrás akkor is, ha te hajtod végre és akkor is, ha más. Ezek például a hirtelen fékezés és kanyarodás. Ilyenkor fontos, hogy figyeld a villogó indexet. Ugyanakkor vannak esetek, mikor az irányjelzés elmarad. Ilyenkor még a szokásosnál is éberebbnek kell lenned.

Az is fontos, hogy vannak az utakon olyanok, akik kevésbé rutinosak és nincsenek hozzászokva a motorosok felbukkanásához. Egy hirtelen felbukkanó motorral könnyű megijeszteni egy tapasztalatlan vezetőt. Ezért is fontos, hogy te, aki a motoron ülsz, a lehető legkörültekintőbb legyél és vedd észre az ebből eredő váratlan reakciókat is.

7. A motorod technikai állapota is alapvetően meghatározó a motorozás biztonsága érdekében.

Motorral nem nagy ügy gyorsan menni, a megállás viszont már problémákba ütközhet. A lassításhoz elengedhetetlenek a jó gumik és a jó fék. Ellenőrizd a gumi és a fékpofák állapotát. Ha nem tudod hogyan kell, nézz után a és tanuld meg!

Mindig gondoskodj túra előtt arról, hogy a gumi és a fékek várhatóan jó állapotban legyenek hazaérkezésig. Nincs kellemetlenebb, mint mikor egy izgalmasnak ígérkező túrán kell gumit vagy fékpofát cseréltetni.

8. Figyelj a védőfelszerelésedre!

Nincs motoros, aki odáig lenne a bukósisakért, de ahhoz azonban kétség sem fér, hogy vészhelyzetben életet menthet. Arról nem is beszélve, hogy véd a bogarak és az esőcseppek ellen is, amelyek egy bizonyos sebesség felett fájdalmas sérüléseket is okozhatnak. Ezért mindig legyen rajtad bukó. Tartsd tisztán és időnként cseréld rajta a plexit.

9. A motoros ruházata

Az, hogy motorozás közben mit viselsz, szintén fontos a testi épséged érdekében. Még akkor is fontos, ha álló helyzetben esel el, ami a leggyakoribb eset. Ilyenkor általában a kezed és a lábad van a legnagyobb veszélyben. A kesztyű ilyenkor fontos védelmet biztosít.

A csizma vagy a bakancs kemény talpa és szára valamelyest kivédi a motor súlyát, ha a lábad esésnél a motor alatt marad. Ha menet közben esel el, akkor – különösen nagyobb sebességnél – a bőrruhán kívül nincs olyan ruha, ami ne szakadna le rólad. Sokan nem elég előrelátóak, és csak az első esés után mennek el bőrruhát csináltatni.

A ruházatról és kiegészítőkről a Motoros védőfelszerelések című cikkünkben olvashatsz!

Vigyázz a magad és mások biztonságára és testi épségére motorozás közben is! Biztonságos és emlékezetes, de leginkább balesetmentes motoros túrákat kívánunk neked!

5/5 - (130 szavazat)