Jó választás-e a sportmotor kezdő motorosnak?

Sportmotor rajongó vagy, de nem vagy biztos benne, hogy kezdőként ez a legjobb választás? Az is érdekel, hogy milyen segítséget tudsz igénybe venni kezdőként ahhoz, hogy biztonságosan motorozhass? Fontos számodra, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a motoros ruhád, de nem akarod, hogy tapasztalat híján rád sózzanak egy rakás felesleges cuccot?

Kezdő motorosként rengeteg kérdés felmerülhet benned a motorozás biztonságát és akár a motorválasztást illetően. Sokan imádják a sportmotorokat és már a jogsi megszerzése előtt elképzelik magukat, ahogy egy ilyen gépen száguldanak. Van azonban néhány fontos részlet, amivel nem árt, ha tisztában vagy, főleg, ha mostanában tervezed, hogy megszerzed a jogsit és nyeregbe pattansz.

Jó választás-e a sportmotor kezdő motorosnak?

Nem véletlen, hogy neked is a sportmotor indította be a fantáziádat, hiszen ezek a gépek nem csak gyönyörűek, hanem meglehetősen erősek is. Biztosan te is több ezerszer elképzelted már magad, ahogy egy ilyen gépen száguldasz.

Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy a sportmotor az egyik legnehezebben kezelhető utcai kategória. Ennek az az oka, hogy ezek a motorok rendkívül erősek, nyomatékosak, a fékek pengeélesek és nagy a fordulókörük is. A testtartást is szokni kell, csakúgy, mint az irányítást, ezért nem árt hozzájuk némi motoros rutin, hogy elkerülhesd a kezdeti kisebb-nagyobb baleseteket.

Egy 120 lóerős motorral kezdeni a motoros pályafutásod olyan, mintha a hátrányból való győzelem: szép ugyan, de meglehetősen küzdelmes és esetenként kockázatos is lehet. Kétségtelen, hogy fokozatosan, tudatosan és mindenre odafigyelve szinte bármivel meg lehet tanulni motorozni, de ehhez az is kell, hogy az ember fejében minden nagyon rendben legyen.

Az általános tapasztalat az, hogy a kezdők körében szinte mindenki úgy érzi, hogy ő ilyen. Könnyű azonban elszállni, mikor a 120 lóerő ott feszül alattad és királynak érzed magad. Ember legyen a talpán, aki ilyenkor komoly önmérsékletet tanúsít és nem száll el… akár szó szerint.

Ez utóbbival azonban nagyon vigyázni kell, mert komoly sérülésekbe kerülhet az elbizakodottság. Ha személyi sérülés nem is történik, akkor is könnyű ráfizetni, mert ezek a gépek általában a legdrágább árfekvésűek. Számos sérülékeny és drága alkatrész található rajtuk, mint például az idomzatok, a tükrök, indexek vagy a lámpatest. Így egy álló helyzetben történő borulásból is keletkezhet akár többszázezres kár.

Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemetlen, amikor valaki még a bejáratás ideje alatt totálkárosra töri a motorját és örülhet, hogy ő ép bőrrel megúszta. Arról nem is beszélve, hogy az utakon mások is közlekednek és az ő biztonságukat sem érdemes kockára tenni.

Ezért a vagánykodás helyett sokkal kifizetődőbb és biztonságosabb, ha felelősségteljesen fedezed fel a motorozás csínját-bínját és örömeit, buktatóit. Érdemesebb egy kisebb motorral kezdeni a motorozást és lehetőleg egy olyan kategóriával, amivel nem kell küzdeni.

Az első motorválasztás alkalmával érdemes olyan motort választani, ami a lehető legbarátságosabb a motorossal szemben. Így megspórolhatod a kellemetlen meglepetéseket. Egy kiforrott utcai motor, mint például a Honda Hornet is nyújthat hatalmas élményt még akár sportosabb használat mellett is. Ezek a típusú motorok azért számítanak nagyszerű választásnak, mert még a sportpályákon is megállják a helyüket.

Ha azonban szereted a komoly kihívásokat és mindenképp a sportmotor az, amivel el akarsz kezdeni motorozni, akkor nagyon tedd oda magad fejben, és legyél felelősségteljes a tanulás során. Ha ezt meg tudod tartani, lehet előnye is annak, ha rögtön a mély vízbe ugrasz, azaz egy sportmotor nyergébe. Ez pedig az, hogy nem kell pénzt költened a motorok cserélgetésére. Az így megtakarított pénzt viszont érdemes oktatásokra költeni, hogy a lehető legzökkenőmentesebben és legbiztonságosabban menjen végbe a tanulási folyamat.

A biztonságos motorozásról itt olvashatsz bővebben: 9 tipp a biztonságos motorozásért

Milyen segítséget vehetsz igénybe a tanuláshoz?

Gondoltad volna, hogy egy vezetéstechnikai oktatás fontosabb a biztonságos közlekedés szempontjából, mint maga a jogsi megszerzése? Főleg, ha egy sportmotor megszelídítésére vállalkozol. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a jogosítvány megszerzése nem fontos, mert az, hiszen e nélkül nem közlekedhetsz szabályosan közúton.

Kezelhetőség szempontjából a sportmotor a legádázabb kategória, hiszen a vezetéstechnikai hibákért gyakran komoly büntetéseket rónak ki motorosaikra. Ezért is fontos, extra figyelmet szentelni a tanulási folyamatnak.

Ahogy a neve is mutatja, a sportmotor sportpályára termett, hiszen a futómű, az üléspozíció, a teljesítmény és a teljes ergonómiája ennek megfelelően lett kialakítva. Ebből következik, hogy nem igazán alkalmas közúti használatra.

Most már biztosan te is érted, miért fontos a vezetéstechnikai tanfolyam a biztonságos vezetés szempontjából. Itt megtanulhatod azt, hogyan fékezz vagy ne fékezz és azt is, hogyan maradj meg épségben kétkeréken akár vészhelyzetben is.

Többféle ilyen tanfolyam létezik a kezdő szinttől a haladóig. Mivel te most kezded a motoros pályafutásod, ezért neked egy alaptanfolyam lesz a nyerő. Itt tényleg megtanítanak arra, hogyan kell kanyarodni vagy épp megállni. Egy ilyen kezdő vezetéstechnikai oktatáson szilárd alapokat szerezhetsz ahhoz, hogy később élesben is helyt tudj állni akár váratlan helyzetekben is. Egy ilyen kurzus elvégzése nagyjából egy év sűrű motorozással ér fel, viszont nem tart egy évig. Így időt és pénzt is spórolsz, hiszen, ha biztonságos körülmények között szerzed meg a kezdeti rutint, akkor nem kell csillagászati összegeket költened a motorod javíttatására a kisebb vagy akár nagyobb balesetek miatt.

Lényeges, hogy motorozással és a motorral való ismerkedés során figyelembe vegyük a fokozatosság elvét. Egy vezetéstechnikai tanfolyamon biztonságos körülmények között haladhatsz a magabiztos és biztonságos motorkezelés felé, illetve szerezheted meg a szükséges motorvezetési tapasztalatokat.

Milyen motoros ruhát érdemes választani egy sportmotorhoz?

Nem csak a motort érdemes körültekintően kiválasztanunk, hanem azt is, hogy mit veszünk fel motorozáshoz, hiszen a motoros biztonsága, sőt az élete is múlhat a megfelelő motoros felszerelésen.

Sportmotorhoz mindenképp bőrruha javasolt, ami lehet kétrészes overál vagy esetleg külön nadrág és dzseki. Ez attól függ, hogy hová szoktál járni a motorral: motoros túrákra, versenypályára vagy kávézóba.

A motoros ruházat tekintetében is érdemes megtalálni az arany középutat, hiszen itt sem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Jobb, ha óvakodsz a túlárazott termékektől, a legolcsóbb kategória pedig keltsen gyanút benned, mert minőség és biztonság tekintetében nem ez lesz az, amit keresel. Az arany középút elve nem csupán magára a ruhára igaz, hanem az egyéb kiegészítőkre, úgy, mint a sisak, a kesztyű, a gerincvédő vagy a csizma.

A kiegészítőkről és motoros felszerelésekről az 5+1 kötelező motoros védőfelszerelés című cikkünkben írtunk!

5/5 - (441 szavazat)