Kezdd felkészülten a motoros szezont! Íme 6 dolog, amire figyelned kell!

Beköszönt a tavasz, ezzel együtt pedig nem csak a madárcsicsergés és a napsütéses órák száma nő meg, de a motorozóké is. Ha Te is azok közé tartozol, akik alig várják már, hogy motorra pattanhassanak, akkor ez a cikkünk Neked szól. Kezdd felkészülten az idei motoros szezont! Lássuk, melyek azok a dolgok, amelyekre mindenféleképpen figyelned kell!

Bizonyára Te is szeretnéd, ha az év első gurulása a hosszú téli kihagyás után igazi élmény lenne. De ne a bakik miatt legyen felejthetetlen! Íme 6 dolog, amire az indulás előtt ügyelned kell.

1. Ellenőrizd az akkumulátort

Nincs annál lelombozóbb, mint teljes menetfelszerelésben mocira pattanni, aztán homlokon csapni magad, hogy elfelejtetted feltölteni az aksit. Érdemes még az első kirándulás előtt ellenőrizni az akkumulátor állapotát, így feltölteni is bőven lesz időd, illetve, ha nem élte túl a telet, másikat is tudsz vásárolni.

2. Minden felszerelésed ép és megvan?

A második legdühítőbb, mikor már tűkön ülsz, hogy indulhass motorozni, de valami hiányzik a felszerelésedből, és/vagy megrongálódott a tél alatt. Időben állj neki tüzetesen átvizsgálni és összekészíteni a motoros felszerelésed darabjait, így a hibák javítására és új felszerelések beszerzésére is bőven lesz módod.

3. A gumikkal minden oké?

A gumik a motor irányításának szempontjából kulcsfontosságúak, így feltétlenül ellenőrizni kell az abroncsok állapotát. Nézd meg jóval az első motorozás előtt, hogy a gumik megfelelő állapotban vannak-e, kell-e őket cserélni, fel vannak-e fújva? Ha minden oké, akkor ezt a tételt kipipálhatod.

4. Figyelj oda a megfelelő öltözködésre

A motoron a menetszél miatt jóval hidegebbnek fogod érezni a hőmérsékletet, így ne bízd el magad, amikor az otthoni ablakon kinézve meleg napsütést tapasztalsz. Figyelj oda, hogy megfelelően öltözz fel a motoros ruha alatt, különben az ereidben is meghűl a vér már 80 km/óránál.

5. Figyelj a fizetős utakra

Ha akár már az első motorozás alkalmával is nagyobb távolságokat szeretnél megtenni, és/vagy fizetős utakra is felmennél, akkor gondoskodj róla, hogy meglegyenek az érvényes matricák. Nem sok kellemetlenebb dolog van, mint egy izmos büntetéssel kezdeni a szezont.

6. Ellenőrizd a motor műszaki állapotát – nem csak az első indulás előtt!

Minden esetben a napi első elindulásnál ellenőrizni kell a motor műszaki állapotát: fékek, kormányberendezés, világító- és jelzőberendezések, olajszint, rendszámtábla, lánc feszessége, lengéscsillapítók, fék-, kuplung-, és váltókar. Ezt a motoros szezon első indulása előtt se felejtsd el!

Minden tétel pipa? Akkor nincs más hátra, mint kihasználni a jó időt és belecsapni a motorozásba!

5/5 - (375 szavazat)