Biztonságos parkolás motorral: Hogyan helyezd biztonságba a motorodat?

Nincs saját garázsod, ahol tárolhatod a motorodat, ezért kénytelen vagy az utcán vagy parkolóban hagyni? Ha te is nyilvános helyen vagy kénytelen hosszabb-rövidebb időre leparkolni a motorod, akkor olvass tovább, mert ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk neked néhány biztonságos tippet!

Lehet, hogy te sem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy a saját, biztonságos garázsodban parkolhasd kétkerekű kedvencedet. Ezzel sajnos nem vagy egyedül, hiszen sokan kényszerülnek arra, hogy parkolóházban, udvaron, teremgarázsban vagy a nyílt utcán hagyják a motort akár hosszabb, akár rövidebb időre. Ilyenkor az ember folyamatosan abban reménykedik, hogy mikor legközelebb arra jár, a motorja még mindig ott lesz, ahol hagyta.

Mit tehetsz azért, hogy ne csak reménykedj, hanem egészen biztos lehess abban, hogy a motorod sértetlenül csak arra vár, hogy újra nyeregbe pattanj?

A legmegfelelőbb helyet válaszd ki a motorod számára!

Lehet, hogy az az első gondolatod, hogy a legjobb lesz, ha megpróbálod elrejteni a motorodat és beállítod a parkoló legsötétebb, legelrejtettebb zugába. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ez kevéssé hatékony megoldás, és ráadásul még visszafelé is elsülhet.

Tény, hogy egy motort egyszerűen nem lehet elrejteni a kíváncsi szemek elől, mert mindig lesz legalább egy-két szempár, aki kiszúrja, hogy megcsodálhassa. Ez még a jobbik eset, mert vannak olyan szempárok, amelyek kifejezetten azokat a motorokat keresik, amelyeket esetleg el lehet kötni. Az ő számukra egy félreeső, sötét zugban álló motor kifejezetten csalogató, hiszen mivel kevesen járnak arra, nyugodtan „munkához láthatnak”. Amikor pedig legközelebb arra jársz, a motorodnak már csak a hűlt helyét találod. Ezekben az esetekben szinte esélytelen, hogy valaha is viszontlátod kedvenc járművedet.

A fenti okokból adódóan a legjobb, – ha már nyilvános helyen kell parkolni – ha szem elé rakod a motorodat. Tedd jól látható helyre, például egy bejárat mellé, a legforgalmasabb járdára, vagy egy éjjel-nappali ABC közelébe. Az olyan helyeken, ahol folyamatosan jönnek-mennek az emberek, – esetleg még térfigyelő kamera is működik, amelyik felvételeket készít, – sokkal kisebb az esélye, hogy elkezdjék babrálni a motort, mivel hatalmas a lebukás veszélye.

Biztonságos parkolás motorral: Miért fontos a mechanikus védelem?

Sokan úgy gondolják, hogy zár, lakat vagy lánc használata nem megfelelő, hiszen ezeket el lehet vágni, csak idő kell hozzá. Itt pontosan az idő a lényeg! Minél több idő kell egy mechanikus eszköz hatástalanításához, annál nagyobb az esély arra, hogy a tolvaj könnyebb préda után néz. Az ő számára alapvetően fontos, hogy ne bukjon le. Gondolj bele, hogy mekkora az esélye annak, hogy egy vastag, masszív eszközt észrevétlenül eltávolítson egy forgalmas nyilvános helyen? Szinte semmi.

Vannak olyan tolvajok, akik profin megtervezik az akciót, és nem sajnálják az időt és az energiát arra, hogy kifigyeljék a szokásaidat. Hamar célpontjukká válhat a motorod, ha ugyanazon a helyen gyakran vagy hosszú ideig, akár hetekig vagy hónapokig parkolsz. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a motorodnak már csak a hűlt helye vár, mikor legközelebb arra jársz.

Ilyen esetekben, a legbiztosabb, ha egy bivalyerős láncot választasz, és azzal rögzíted a motorodat egy masszív és fix tereptárgyhoz, amit egészen biztosan nem tudnak elmozdítani. Ilyen lehet például egy oszlop vagy egy kerítés is. Amikor pedig nyeregbe pattansz, a láncot egyszerűen csak ott hagyod lezárva. Egészen biztos lehetsz abban, hogy még ott lesz, mikor visszaérsz.

Miért érdemes riasztót vagy nyomkövetőt beépíteni a motorba?

A védelem kifinomultabb eszköze lehet a riasztó. Ez az eszköz valódi zenebonát rendez, ha valaki babrálja a motorodat. Elképzelhetetlen, hogy ezt a fülsiketítő zajt senki ne vegye észre. Ez a hangzavar sokszor magát a tolvajt is elriasztja, aki inkább felveszi a nyúlcipőt és otthagyja a motort, mert ugye nem akar lebukni.

Motorba való riasztót szervizben tudsz beszereltetni, de ha úgy érzed, hogy ez túl drága mulatság számodra, akkor vegyél egy riasztós féktárcsazárat, amit tizen-egynéhány ezer forinttól már meg tudsz vásárolni. Ennek az előnye, hogy kicsi, könnyű és felrakni is egyszerű. Mindezek mellett pedig megakadályozza, hogy eltolják a motorodat és még szirénázik is.

Ha egészen biztosra akarsz menni, akkor tegyél nyomkövetőt a motorodba. Ez az apró és okos kis eszköz GPS és GSM modullal is rendelkezik, és olyan parányi, hogy könnyen elrejtheted a motorodon. Tartozik hozzá egy biztonsági kulcs is. Abban az esetben, ha a kulcs nincs a közelben, és az eszköz mozgást érzékel, akkor SMS-ben figyelmeztet téged, hogy valószínűleg lopják a motort. Ezután folyamatosan küldi a géped aktuális pozícióját, így nem csak arról értesülsz, hogy veszélyben a motorod, hanem arról is, hogy épp hol van. Ennek a kis eszköznek a segítségével könnyen megtalálhatod a tolvajokat vagy akár rájuk is hívhatod a rendőrséget.

Bármelyik megoldást válaszd is ahhoz, hogy biztonságban tudd a motorodat, a lényeg, hogy az ára illeszkedjen a pénztárcádhoz, és hogy abban a tudatban hajtsd álomra a fejed minden nap, hogy a motorod biztonságban van. Hidd el, érdemes költeni ezekre a biztonsági eszközökre, mert az még mindig olcsóbb, mint az ellopott motort pótolni. Arról nem is beszélve, hogy ha hitel van rajta, akkor azt még akár évekig fizetheted az ellopott motorod után.

5/5 - (284 szavazat)