Hogyan válassz motoros iskolát?

Hogyan válassz motoros iskolát, hogy a lehető legjobb kezekben legyél?

Eldöntötted, hogy belevágsz életed kétkerekű kalandjába és megszerzed hozzá a jogosítványt? Szeretnél biztos lenni abban, hogy a megfelelő motorosiskolát választod? Viszont fogalmad sincs arról, hogy milyen szempontokat kellene figyelembe venned ahhoz, hogy jól válassz? Akkor olvass tovább, mert ebben a cikkben arra nézve adunk tanácsokat, hogyan válassz motorosiskolát!

Amikor azon gondolkozol, melyik iskolát válaszd, legelső körben lehet, hogy csak annyi jut eszedbe, hogy közel legyen és az ára se legyen túl sok.

A túlságosan olcsó képzésekről azonban időközben kiderülhet, hogy nem is olyan olcsók, mert felmerülnek bizonyos járulékos költségek. Sok esetben előfordul, hogy ezekről a plusz kiadásokról csak akkor szerzel tudomást, mikor már benne vagy és nem marad más, mint a mérgelődés és persze a ráfizetés. Ezért is érdemes alaposan tájékozódni és minden kérdést megvizsgálni, mielőtt beiratkozol.

A megfelelő motoros iskola kiválasztása felelősségteljes döntés, hiszen nem csupán a jogsi megszerzése a cél, hanem a szükséges elméleti és gyakorlati tudás elsajátítása is. Ezek nélkül elképzelhetetlen a biztonságos közlekedés, főleg két keréken.

A motorozás nem csak abból áll, hogy „nyomd a gázt és érezd a szabadság szelét”, mert ha ezt a megfelelő tudás nélkül teszed, akkor már az első kanyarban komoly bajba kerülhetsz. Arról nem is beszélve, hogy mások biztonságát is veszélyeztetheted. Teljesen mindegy, hogy két vagy négy keréken közlekedsz, a saját és mások biztonsága fontos az utakon. Ezért elengedhetetlen, hogy a jogosítványhoz a megfelelő tudást is megszerezd és ehhez fontos, hogy jó iskolát válassz.

Hogyan válassz motoros iskolát? A fő szempontok

Megbízhatóság és leinformálhatóság

Általában elmondhatjuk, hogy a többség számára a választást nagyban befolyásolja a hely és az ár, de a barátok véleménye és az internetes fórumok, értékelések is fontos tényezőnek bizonyulnak. Kiindulási alapnak ezek jók, de érdemes jobban mélyére nézni a dolgoknak.

Nagyon lényeges, hogy legyen az iskolának korrekt és informatív honlapja, ugyanis itt szerepel számos olyan információ, elérhetőség, amik az adott iskola szakmai hátterét bizonyítják, erről adnak bővebb tájékoztatást. Fontos tudnod, hogy minden motorosiskolának rendelkeznie kell saját honlappal és vannak olyan kötelező információk, melyeknek a weboldalon szerepelniük kell. Nézzük meg, mik ezek:

 • vizsga sikerességi mutató,
 • átlagos képzési óraszám,
 • képzési költség.
 • részletes, írásos tájékoztató. Ez tartalmazza a képzés menetével, szabályaival és feltételeivel kapcsolatos információkat. Ezt a tájékoztatót nem csak a honlapon, hanem az ügyfélfogadó helyiségben is meg kell találnod.

Oktatási módszerek és egyéb extra lehetőségek

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen elméleti és gyakorlati oktatási módszereket alkalmaz az iskola, valamint milyen lehetőségeid vannak.

E-learning oktatás

Manapság egyre fontosabb, hogy online is elérhető legyen az oktatás egy része, ezért érdemes utánanézni, hogy van-e lehetőség e-learning képzésre, illetve, hogy a tantermi képzés mellett van e lehetőséged online vizsgafelkészítő alkalmazás használatára, hiszen ezek nagyban megkönnyítik a felkészülést.

Tantermi oktatás

Tantermi képzés esetén fontos a tanterem kialakítása és annak színvonala. Bizonyosan nem fogsz tudni maximálisan koncentrálni az elméleti anyagra, ha mondjuk a székek, asztalok nincsenek megfelelő állapotban, vagy ha nincsen fűtés, esetleg, ha a mellékhelyiségben nincsenek elfogadható körülmények.

Az is lényeges szempont, hogy könnyen megközelíthető legyen számodra a helyszín, akár tömegközlekedéssel, akár kocsival szeretnéd elérni.

Gyakorlati oktatás

A gyakorlati oktatás kapcsán nézz utána a részleteknek, lehetőségeknek, hiszen nem kevés óraszámot kell majd vezetned. Ha fennakadások vannak az oktatóval való egyeztetés során, vagy az oktatók túlterheltek és sokat kell várni, míg járműhöz jutsz, akkor az a haladásod kárára mehet. Ezért is érdemes az alábbi szempontokat megvizsgálni:

 • Hány motoros oktató áll rendelkezésre?
 • Hány darab, milyen típusú, életkorú, futásteljesítményű járművel oktatnak?
 • Várhatóan mikor, mely napokon, illetve napszakokban és milyen rendszerességgel lesz lehetőséged gyakorolni?
 • Van-e várakozási idő a sikeres elméleti vizsga és a vezetési gyakorlat megkezdése között, és ha igen, milyen hosszú?
 • Szimulátoros gyakorlásra van-e lehetőség?

Jogosítvány árak és fizetési lehetőségek

Az árakat és a fizetési feltételeket is érdemes körül járni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a beiratkozás után.

 • Pontosan hogyan alakul az elméleti képzés díja?
 • A gyakorlati órák díja egységesek-e vagy változóak?
 • Kérnek-e adminisztrációs díjat?
 • Lehetőség van-e kedvezményeket igénybe venni? Ha igen, akkor milyen mértékű és mik a feltételei?
 • Egy esetleges iskolaváltás járhat-e plusz költséggel?
 • A fizetés részletei is fontosak: ütemezés, részletek, határidők, illetve, hogy milyen fizetési módokra van lehetőség (készpénz, bankkártyás fizetés, átutalás).

Egyre több helyen válik lehetségessé, hogy az online jelentkezéssel egyszerre ki tudd fizetni az oktatás költségeit is. Nem véletlenül kerül előtérbe ez a megoldás, hiszen sokkal kényelmesebb egy füst alatt elintézni ezt is, mint várni a visszaigazoló email-t, majd utalni és több részletben kivitelezni a fizetést. Természetesen van, akinek ez a variáció fekszik jobban, van, akinek az online fizetés a szimpatikusabb.

Referenciák

Mivel a motoros iskolák különböző áron dolgoznak, és eltérő szolgáltatási minőséget nyújtanak, ezért ne felejtsd el megnézni a referenciákat. Mérvadó lehet, hogy az adott motoros iskola korábbi tanulóinak milyen tapasztalatai voltak a képzés során.

Miután az összes információt összegyűjtötted, válaszd ki a számodra ár-érték arányban legmegfelelőbb képzést és meg se állj, amíg a kezedben nincs a jogosítványod!

A Tárnai autós-motorosiskolánál igyekszünk mindenben hozzád igazodni, így a hét minden napján, HÉTVÉGÉN is jöhetsz hozzánk gyakorlati vezetés órára. Türelmes oktatókkal és több motorral várunk, hogy mihamarabb sikeres vizsgát tehetsz. Ezen kívül az E-Titan rendszerének köszönhetően az online jelentkezés során egy füst alatt kifizetheted az oktatási költségeidet a Sipmle Pay segítségével.Jelentkezz tanfolyamra!

 

5/5 - (420 szavazat)