Hogyan készítsd fel a motorod a tavaszi szezonra?

Te is alig várod már, hogy újra motorra pattanhass a tavaszi napsütésben?

Akkor fontos, hogy a tavaszi szezon előtti ellenőrzéseket is elvégezd, hiszen fő a biztonság, mert csak balesetmentesen lesz igazi élmény a motorozás.

A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy gondoskodj motorod megfelelő felkészítéséről az első tavaszi utad előtt. A motorozás az igazi szabadság élményét adja, de csak akkor, ha nem kell különböző – a hosszú állásból következő – műszaki vagy egyéb problémákkal szembesülnöd. Ha ezek a gondok ráadásul menet közben jönnek elő, akkor a motoros álom akár rémálommá is válhat.

Lássuk, hogyan készítsd fel a motorod a tavaszi szezonra!?

Ellenőrizd a motorod műszaki állapotát!

Mivel a motorod hónapokat töltött a garázsban vagy a szabadban ponyva alatt, akkor elképzelhető, hogy a gumiabroncsok nyomása csökkent. Ezért mindenképp ellenőrizd a guminyomást, nehogy lapos kerekekkel indulj útnak. Ha már a kerekeknél tartunk, akkor a fékek ellenőrzését se mulaszd el, hiszen – napsütés ide vagy oda – a kopott fékpofák komoly balesetveszélyt jelentenek.

A hosszú állásban eltöltött idő az akkumulátort is megviselheti, hacsak nem tetted fel töltőre télen. Ha csak ritkán vagy egyáltalán nem töltötted az akksit, akkor az első indítás előtt célszerű feltölteni. Ekkor jobb, ha nem gyors töltőt használsz, hanem inkább kis töltőáramú készüléket. Egy átlagos kapacitású és állapotú akkumulátor teljes töltöttségi szintjét így maximum két nap alatt érheted el.

Az első indulás előtt a láncok állapotát is fontos ellenőrizni. Szükség esetén tisztítsd meg és gondoskodj a megfelelő kenőanyagról, majd nézd meg, hogy a hűtő- és fékfolyadék is rendben van-e.

Ha ősszel nem tetted meg, akkor most érdemes elvégezni a motorolaj és a levegőszűrő cseréjét is. A jó minőségű, gyártó által ajánlott motorolaj a megfelelő üzemeltetés mellett hozzájárul a motorod hosszú élettartamához is. Ezért is érdemes a jobb minőséget választani a legolcsóbb helyett.

Ne felejtsd el a gyújtógyertyákat sem megtisztítani vagy akár cserélni, ha az állapotuk indokolja.

A biztonságos közlekedés egyik alappillére a „látni és látszani” alapelv. Ezért elengedhetetlen, hogy az első utad előtt ellenőrizd le a világítást, az indexeket és a féklámpát.

Attól függően, hogy garázsban vagy ponyva alatt teleltetted a motorod, érdemes egy alaposabb tisztításnak alávetni a vasat. A tisztítással egyrészt esztétikusabb megjelenést kölcsönözhetsz a motorodnak, de ami ennél még fontosabb, hogy megóvhatod a karosszéria elemeit a károsodásoktól.

Lényeges, hogy a mosást mindig indulás előtt végezd, használat után sohasem. Ennek az az oka, hogy a felmelegedett alkatrészek károsodhatnak a hirtelen hőváltozás miatt.

Az első tavaszi utadon fontos a fokozott figyelem!

Miután elvégezted a motor műszaki állapotával kapcsolatos ellenőrzéseket, ne feledkezz meg a papírokról sem. Rendszámos motor esetén nézd meg, hogy meddig érvényes a biztosítás és a műszaki vizsga.

Ezután válassz ki egy nem túlságosan hosszú útvonalat. Ezt az utat lehetne akár próbaútnak is nevezni, mert érdemes egy-két dologra ránézni. Lehetnek olyan állásból következő hibák, problémák, amelyek csak működés közben derülnek ki. A gumi alapú alkatrészek, mint például a csövek, tömítések megkeményedhetnek, sőt, akár repedések is keletkezhetnek rajtuk. Ezért az első kilométereknél ne felejtsd el őket szemmel tartani. Az egyes megállásoknál nézz rá a blokkra, a vízhűtésre, a villaszárakra és a főfékhengerre. Ha menet közben szivárgás jeleit észleled, akkor mindenképp gondoskodj a megfelelő karbantartásról.

Arról se feledkezz meg, hogy hiába vagy tapasztalt motoros, a több hónapos kihagyás nyomot hagyhat a rutinon. Nem csak ezért érdemes az első tavaszi utadon a szokásosnál körültekintőbbnek lenni, hanem azért is, mert az autósoknak is hozzá kell szokni a hirtelen előbukkanó motorosokhoz.

Fontos, hogy a tavaszi szezont körültekintően kezdd meg, hiszen nem csupán a saját, hanem az utasaid és az utakon közlekedő más motorosok és autósok biztonságára is vigyázni kell.

Élményekkel teli biztonságos motorozást kívánunk Neked a tavaszi és a nyári szezonra is!

5/5 - (130 szavazat)